Nieuws

NIEUWS

 

 

KINESITHERAPEUTEN VERWERPEN HONORARIA-VOORSTELLEN RIZIV

Axxon, de beroepsvereniging van kinesitherapeuten, weigert om de ontwerptekst over een nieuwe conventie met het Riziv te ondertekenen. Voorzitter Peter Bruynooghe wijst de ziekenfondsen met de vinger. “De mutualiteiten hebben geen respect voor het beroep van kinesitherapeut”, meent hij.

 

De kinesitherapeuten vragen onder meer een groter budget, een hoger honorarium en een hogere verplaatsingsvergoeding voor huisbezoeken. Daar werd binnen de overeenkomstencommissie van het Riziv al enkele weken over onderhandeld, maar dat overleg zit volgens Axxon “muurvast”.

 

Vooral de ziekenfondsen moeten het daarbij ontgelden. “Alle door Axxon geformuleerde voorstellen van aanpassing van de overeenkomst zijn de voorbije vergaderingen van tafel geveegd door de ziekenfondsen. Die hebben zelf geen enkel nieuw element aangebracht in het overleg”, luidt het.

 

Volgens Bruynooghe hebben de ziekenfondsen “geen respect voor het beroep van kinesitherapeut”. “Wij zijn niet meer de veredelde masseurs van 30 jaar geleden, maar wel therapeuten met vijf jaar academische opleiding achter de rug”, klinkt het.

 

Bruynooghe legt de bal in het kamp van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en het Riziv, die nu met een voorstel moeten komen om de kinesisten te overtuigen. Om tot een conventie-akkoord te komen, moet 60 procent van de kinesisten zijn of haar fiat geven, “maar er zal heel wat meer op tafel moeten komen om dat te bereiken”, besluit Bruynooghe.

 

Volgens het kabinet De Block “bekijkt de minister nu samen met de administratie wat de verdere mogelijkheden zijn”.

 

bron: www.destandaard.be

Ziektebriefjes digitaal tegen 2018

Tegen 2018 zullen onze ziektebriefjes enkel nog digitaal bestaan en gebeurt de terugbetaling automatisch. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gezegd. Later zullen ook de blauwe getuigschriften en de voorschriften voor medicatie volgen. De reeks maatregelen moet de gezondheidszorg een stuk toegankelijker maken.

 

‘We zijn volop bezig met de informatisering op orde te brengen’, zei minister De Block in De ochtend op Radio 1. ‘Tegen 2018 zou dat geregeld moeten zijn.’ Met een reeks digitaliseringsmaatregelen hoopt De Block heel wat paperassen weg te werken. Niet alleen voor de arts, maar ook voor de apotheek.

 

De patiënt hoeft dus niet meer met een briefje naar het ziekenfonds te lopen. ‘Op een veilige manier worden het witte en groene briefje rechtstreeks naar het ziekenfonds gestuurd. De arts stuurt onmiddellijk een digitale factuur op, zodat de patiënt het geld rechtstreeks op zijn bankrekening ziet.’

 

Hetzelfde geldt voor de voorschriften voor medicatie die ook zullen gedigitaliseerd worden, zodat de arts het rechtstreeks naar de apotheek kan opsturen. Daarnaast zouden ook de blauwe getuigschriften van specialisten elektronisch moeten worden.

 

Inhaaloefening

 

‘Ik geef toe dat het een inhaaloefening is’, reageert De Block: de overschakeling zal in het begin wat tijd en moeite kosten. ‘Maar eens het er is, gaat het quasi-automatisch’, verzekert ze. Artsen moeten nu ook al een extra inspanning leveren, sinds de derdebetalersregeling, op 1 oktober, van kracht is. Wie financieel kwetsbaar is, moet enkel het remgeld betalen, het gedeelte dat de andere Belgen terugkrijgen via het ziekenfonds, moeten ze niet eerst meer zelf betalen. Die regeling gaat nu op voor één vijfde van de bevolking.

 

Ook de digitalisering van de patiëntendossiers zal de efficiëntie en veiligheid alleen maar ten goede komen, zegt ze. Behalve artsen en apothekers krijgt op die manier vooral ook de patiënt zelf toegang tot zijn gegevens.

 

‘Het dossier is eigendom van de patiënt’, aldus De Block, ‘maar nu moet het nog altijd opgevraagd worden bij de arts.’ Daar moet binnenkort verandering in komen. Al is die digitalisering van het dossier nog vrijblijvend. Maar volgens de minister komt de vraag tot die openbaarheid van de patiënt zelf. ‘Vorig jaar gaven 350.000 mensen toestemming, dit jaar zijn dat er al bijna twee miljoen.’ Tegen 2018 verwacht ze dat de hele bevolking zijn toestemming tot de digitalisering van het dossier gegeven zal hebben.

 

Bron: Standaard.be

CONTACT

Hendrik Consciencestraat 9a 8770 INGELMUNSTER

051-32.02.85

0476-61.65.64

FOLLOW US

ONLINE AFSPRAAK

Maak afspraak

© Copyright 2017. All Rights Reserved.